Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
 • Home
 • Blog
 • Groei door betere gebruikerservaringen

Groei door betere gebruikerservaringen

vrijdag 19 mei 2023   6.5 minuut  1237 woorden
Wil je meer bezoekers en klanten aantrekken met je website? Dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede gebruikerservaring. Dat betekent dat je website snel, gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en aantrekkelijk moet zijn. Zo houd je de aandacht van je bezoekers vast en vergroot je de kans dat ze actie ondernemen. Om je te helpen geef ik een aantal tips als hulp bij het optimaliseren van je website voor een betere gebruikerservaring.

 1. De laadsnelheid is belangrijk

  Zorg voor een snelle website. Niemand houdt van wachten, zeker niet online. Een trage website kan leiden tot frustratie, afhaken en minder conversie. Wist je dat bijna de helft van de bezoekers een website verlaat als deze niet binnen 2 seconden geladen is. Een snelle website daarentegen zorgt voor een positieve indruk, meer betrokkenheid en meer vertrouwen. Een van de factoren die de snelheid van je website beïnvloeden is de webhosting. Kies daarom voor een betrouwbare en krachtige webhosting die je website optimaal laat presteren.

 2. Mobielvriendelijk design is een must

  Zorg voor een mobielvriendelijke website. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone of tablet om online te zoeken, te shoppen of te lezen. Het is dus essentieel dat je website goed werkt op elk apparaat en schermformaat. Een mobielvriendelijke website past zich automatisch aan aan de grootte van het scherm en zorgt voor een optimale leesbaarheid en navigatie. Zo voorkom je dat je potentiële klanten misloopt omdat ze niet goed kunnen zien wat je aanbiedt.

 3. Bezoekers moeten kunnen doorklikken

  Zorg voor een duidelijke navigatie. Je wilt dat je bezoekers makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken op je website. Een duidelijke navigatie helpt daarbij. Zorg voor een logische indeling van je menu's, categorieën en pagina's. Gebruik heldere en herkenbare termen die aansluiten bij de verwachtingen van je doelgroep. Maak het ook makkelijk om terug te gaan naar de vorige of de hoofdpagina. Zo voorkom je dat je bezoekers verdwalen of gefrustreerd raken.

 4. Zorg voor een goede eerste indruk

  Zorg voor een aantrekkelijke vormgeving. Het uiterlijk van je website is het eerste wat je bezoekers zien. Het is dus belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Een aantrekkelijke vormgeving zorgt ervoor dat je website er professioneel, betrouwbaar en uitnodigend uitziet. Gebruik een passend kleurenschema, een duidelijk lettertype, mooie afbeeldingen en voldoende witruimte. Zorg ook voor een consistentie in de stijl en de lay-out van je website, zodat het een geheel vormt.

 5. Controleer je content op grammatica- en spelfouten

  Zorg voor waardevolle inhoud. Je wilt dat je bezoekers niet alleen naar je website komen, maar ook blijven en terugkomen. Dat doe je door ze waardevolle inhoud te bieden die aansluit bij hun behoeften, interesses en vragen. Schrijf duidelijke en informatieve teksten die antwoord geven op de vraag waarom ze jouw product of dienst nodig hebben. En vergeet niet om regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen, bijvoorbeeld door middel van een blog.

 6. Kies een .nl domeinnaam als je actief bent in Nederland

  De meeste bedrijven die zich richten op de Nederlandse markt kiezen voor een domeinnaam met de .nl extensie. Een verstandige keuze, want de .nl domeinnaam is het meest toegankelijk en geaccepteerd in Nederland. Zoekmachine Google geeft websites met een .nl domeinnaam voorrang in de Nederlandse zoekresultaten.
Meer klanten dankzij goede gebruikerservaring

Door deze tips toe te passen kun je de gebruikerservaring van je website aanzienlijk verbeteren. Daarmee vergroot je ook de kans dat je bezoekers klanten worden. Uiteraard pas ik deze punten ook toe als ik een nieuwe website bouw voor jouw onderneming. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met mij op.

Ben je nog niet uitgelezen?

Hieronder staan meer handige tips die helpen je klanten een goede gebruikerservaring te bezorgen.

 1. "Welkom op mijn website" is not done

  De tekst "Welkom op mijn website" voegt niets toe aan je website. Integendeel, het zorgt ervoor dat je minder goed gevonden wordt via Google. Als zoekmachine Google jouw website leest en bovenaan de tekst "Welkom op mijn website" ziet, betekent dit voor Google dat je website gaat over "Welkom". Zorg dat de paginatitel van je startpagina zinvolle zoektermen bevat en niet "Welkom".

 2. Stop het misbruiken van uitroeptekens

  Een uitroepteken wordt gebruikt als een heftige emotie moet worden weergegeven. Denk daarbij aan boosheid, verbazing of angst. Het kan nooit de bedoeling zijn dat meer dan de helft van de zinnen eindigt met een uitroepteken. Daarbij wordt het als irritant en storend ervaren, dus stop het misbruiken van uitroeptekens.

 3. Minimaliseer het aantal lettertypes

  Je creëert rust op je website als het aantal gebruikte lettertypes beperkt blijft. Vaak is één lettertype voldoende, door deze als titel iets groter of bold (dikgedrukt) weer te geven. Denk ook aan de leesbaarheid van het gekozen lettertype. Leesbaar is belangrijker dan mooi.

 4. Beperk het aantal navigatie-items

  Hou het aantal items in je navigatie beperkt tot maximaal 6. Je voorkomt hiermee keuzestress bij je bezoekers en zorgt tevens voor rust op je website. Plaats het hoofdmenu horizontaal bovenin, of verticaal links van je pagina. Dit is de positie waar je bezoeker de navigatie verwacht.

 5. Schrijf een goede meta-title voor elke pagina

  De meta-title is de titel van een webpagina die niet daadwerkelijk op je website staat, maar bovenin de webbrowser. Tevens wordt de meta-title getoond in de resultaten van zoekmachine Google. Hoe relevanter de zoekwoorden in de meta-title zijn voor bezoekers hoe hoger je scoort in Google. Zorg dat de belangrijke zoekwoorden uit de meta-title terugkomen in de H1- of H2-tekst en in de content.

 6. Laat bezoekers niet zoeken naar contactgegevens

  De NAW-gegevens zijn belangrijk voor lokale vindbaarheid. Het is daarom aan te raden je adresgegevens op elke webpagina te plaatsen. Tevens dien je prominent een verwijzing naar de contactpagina te maken. Naast de bedrijfsnaam, het adres en een telefoonnummer is het verstandig het KvK-nummer én btw-nummer te vermelden.

 7. Voorkom dode links op je website (404-pagina)

  Het is de grootste ergernis van bezoekers; de 404-pagina ofwel een dode link. Ze waren geïnteresseerd in een pagina van jouw website, maar moeten nu (opnieuw) zoeken naar de juiste pagina. Waarschijnlijk verlaten ze je website direct weer, een gemiste kans. Controleer daarom je website regelmatig op dode links en herstel dit direct.

 8. Voeg een blog toe aan je website

  Het toevoegen van een blog aan je website of webshop biedt de mogelijkheid om je expertise te tonen. Hiermee bouw je autoriteit op in jouw vakgebied. Een ander voordeel van een blog is dat elk blogbericht geïndexeerd wordt door zoekmachine Google, waarmee het aantal websitebezoekers kan groeien. Tip: schrijf blogberichten met minstens 300 woorden.

 9. Zorg voor correct gebruik van H-tags

  Google bekijkt de H-tags (heading) om te bepalen waar je website over gaat. H-tags zijn te vergelijken met titels in een boek en moeten op de juiste manier ingezet worden. Zo dient de H1-tag, de kop van je pagina, bovenaan te staan en mag deze logischerwijs éénmaal per webpagina voorkomen. De tussenkoppen, H2 en H3, zijn de titels van paragrafen en subparagrafen. Deze kunnen vaker voorkomen op een webpagina. Neem bij het gebruik van de H-tags de structuur van een boek als voorbeeld, dus een H1-tag kan nooit na een H2-tag voorkomen. Ook het ontbreken van een H2-tag terwijl er wel een H3-tag wordt gebruikt is onjuist.

 • H1
  • H2
   • H3
   • H3
   • H3
  • H2
  • H2
  • H2
   • H3
  • H2

Vragen over zoekmachine optimalisatie

Neem contact met mij op als je vragen hebt over bovenstaande tips, of hoe we deze kunnen toepassen op jouw website.

Ronald van Dijk

Groei door betere gebruikerservaringen

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies


Een adblocker kan de werking van deze functie beïnvloeden.
Domeinnamen worden geregistreerd op jouw eigen (bedrijfs)naam.