Zichtbaar ondernemen
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • Groei door betere gebruikerservaringen

Groei door betere gebruikerservaringen

maandag 9 december 2019   5 minuten  1016 woorden
Gebruikerservaringen zijn belangrijk, want als bezoekers geen prettige ervaring beleven op jouw website, komen ze niet meer terug. Zoekmachine Google weet goed wat ervoor zorgt dat bezoekers van jouw website tevreden zijn. Deze informatie gebruikt Google om te bepalen op welke positie jouw website getoond wordt. En als jouw website hoger in de zoekresultaten staat, komen er meer bezoekers. Om je te helpen geef ik een aantal tips als hulp bij het optimaliseren van je website voor een betere gebruikerservaring.

  1. De laadsnelheid is belangrijk

    Bijna de helft van de bezoekers verlaat je website als deze niet binnen 2 seconden geladen is. Daarmee is de laadsnelheid een belangrijke factor geworden waarmee de positie van je website in zoekmachine Google wordt bepaald. Werken aan het verbeteren van de laadsnelheid van je website is daarom een zinvolle investering.

  2. Responsive webdesign is een must

    In 2018 gebruikte 46% van de websitebezoekers een smartphone, tegen 38% desktop gebruikers. Google heeft deze trend zien aankomen en is daarom in 2015 gestart om mobielvriendelijke websites beter te waarderen. Op dit moment is mobielvriendelijkheid een belangrijke factor bij het bepalen van de positie in Google. Mobielvriendelijkheid is een must.

  3. Een SSL-certificaat is verplicht

    Sinds enkele jaren stimuleert Google actief het gebruik van SSL-certificaten met als belangrijkste reden dat je hiermee de gegevens van je bezoekers beveiligt. Een secundair voordeel van een beveiligde website is het positieve effect op de positie binnen zoekmachine Google. De webbrowsers Google Chrome en Mozilla Firefox markeren websites zonder SSL-certificaat als onveilig.

  4. Bezoekers moeten kunnen doorklikken

    Als bezoekers doorklikken naar een andere webpagina binnen jouw website, kan Google zien dat de bezoekers je website interessant vinden. Om dit te stimuleren is het noodzakelijk je webpagina's te voorzien van links naar andere webpagina's. Ook het gebruik van call-to-action buttons kunnen hiervoor worden ingezet.

  5. Kies een .nl domeinnaam als je actief bent in Nederland

    De meeste bedrijven die zich richten op de Nederlandse markt kiezen voor een domeinnaam met de .nl extensie. Een verstandige keuze, want de .nl domeinnaam is het meest toegankelijk en geaccepteerd in Nederland. Zoekmachine Google geeft websites met een .nl domeinnaam voorrang in de Nederlandse zoekresultaten.

  6. Controleer je content op grammatica- en spelfouten

    Incorrecte grammatica en slechte spelling heeft een negatieve invloed op de positie van je website in de zoekresultaten. Google heeft namelijk ontdekt dat websites met slechte grammatica en spelling sneller worden verlaten door bezoekers.

  7. "Welkom op mijn website" is not done

    De tekst "Welkom op mijn website" voegt niets toe aan je website. Integendeel, het zorgt ervoor dat je minder goed gevonden wordt via Google. Als zoekmachine Google jouw website leest en bovenaan de tekst "Welkom op mijn website" ziet, betekent dit voor Google dat je website gaat over "Welkom". Zorg dat de paginatitel van je startpagina zinvolle zoektermen bevat en niet "Welkom".

  8. Stop het misbruiken van uitroeptekens

    Een uitroepteken wordt gebruikt als een heftige emotie moet worden weergegeven. Denk daarbij aan boosheid, verbazing of angst. Het kan nooit de bedoeling zijn dat meer dan de helft van de zinnen eindigt met een uitroepteken. Daarbij wordt het als irritant en storend ervaren, dus stop het misbruiken van uitroeptekens.

  9. Minimaliseer het aantal lettertypes

    Je creëert rust op je website als het aantal gebruikte lettertypes beperkt blijft. Vaak is één lettertype voldoende, door deze als titel iets groter of bold (dikgedrukt) weer te geven. Denk ook aan de leesbaarheid van het gekozen lettertype. Leesbaar is belangrijker dan mooi.

  10. Beperk het aantal navigatie-items

    Hou het aantal items in je navigatie beperkt tot maximaal 6. Je voorkomt hiermee keuzestress bij je bezoekers en zorgt tevens voor rust op je website. Plaats het hoofdmenu horizontaal bovenin, of verticaal links van je pagina. Dit is de positie waar je bezoeker de navigatie verwacht.

  11. Schrijf een goede meta-title voor elke pagina

    De meta-title is de titel van een webpagina die niet daadwerkelijk op je website staat, maar bovenin de webbrowser. Tevens wordt de meta-title getoond in de resultaten van zoekmachine Google. Hoe relevanter de zoekwoorden in de meta-title zijn voor bezoekers hoe hoger je scoort in Google. Zorg dat de belangrijke zoekwoorden uit de meta-title terugkomen in de H1- of H2-tekst en in de content.

  12. Laat bezoekers niet zoeken naar contactgegevens

    De NAW-gegevens zijn belangrijk voor lokale vindbaarheid. Het is daarom aan te raden je adresgegevens op elke webpagina te plaatsen. Tevens dien je prominent een verwijzing naar de contactpagina te maken. Naast de bedrijfsnaam, het adres en een telefoonnummer is het verstandig het KvK-nummer én btw-nummer te vermelden.

  13. Voorkom dode links op je website (404-pagina)

    Het is de grootste ergernis van bezoekers; de 404-pagina ofwel een dode link. Ze waren geïnteresseerd in een pagina van jouw website, maar moeten nu (opnieuw) zoeken naar de juiste pagina. Waarschijnlijk verlaten ze je website direct weer, een gemiste kans. Controleer daarom je website regelmatig op dode links en herstel dit direct.

  14. Voeg een blog toe aan je website

    Het toevoegen van een blog aan je website of webshop biedt de mogelijkheid om je expertise te tonen. Hiermee bouw je autoriteit op in jouw vakgebied. Een ander voordeel van een blog is dat elk blogbericht geïndexeerd wordt door zoekmachine Google, waarmee het aantal websitebezoekers kan groeien. Tip: schrijf blogberichten met minstens 300 woorden.

  15. Zorg voor correct gebruik van H-tags

    Google bekijkt de H-tags (heading) om te bepalen waar je website over gaat. H-tags zijn te vergelijken met titels in een boek en moeten op de juiste manier ingezet worden. Zo dient de H1-tag, de kop van je pagina, bovenaan te staan en mag deze logischerwijs éénmaal per webpagina voorkomen. De tussenkoppen, H2 en H3, zijn de titels van paragrafen en subparagrafen. Deze kunnen vaker voorkomen op een webpagina. Neem bij het gebruik van de H-tags de structuur van een boek als voorbeeld, dus een H1-tag kan nooit na een H2-tag voorkomen. Ook het ontbreken van een H2-tag terwijl er wel een H3-tag wordt gebruikt is onjuist.

  • H1
    • H2
      • H3
      • H3
      • H3
    • H2
    • H2
    • H2
      • H3
    • H2

Vragen over zoekmachine optimalisatie

Neem contact met mij op als je vragen hebt over bovenstaande tips, of hoe we deze kunnen toepassen op jouw website.

Ronald van Dijk

Groei door betere gebruikerservaringen

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content






RvD Webhosting en Websites



De ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten