Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
 • Home
 • Blog
 • Samen voor een veiliger internet

Samen voor een veiliger internet

maandag 5 februari 2024   3 minuten  575 woorden
Mijn veilige webhosting zorgt voor een optimale bescherming van je website. Maar je kan zelf ook veel doen om het internet veiliger te maken. Denk daarbij aan het gebruik van goede wachtwoorden, het up-to-date houden van de software op je computer en smartphone en het herkennen van phishingmail.

Wat is een phishingmail

Met een phishingmail lokken internetcriminelen je naar een vals internetadres, waarop je wordt verzocht je bank- en privégegevens (inlogcodes of pincode) te vermelden. Je krijgt een e-mail met bijvoorbeeld de melding dat er iets mis is met je bankrekening en dat er controle moet plaatsvinden. In deze mails, of daarna per telefoon, doen de internetcriminelen zich voor als medewerker van jouw bank. Met de verkregen gegevens plunderen de internetcriminelen je bankrekening.
Voorkomen is beter dan genezen

Phishing (valse berichten) melden bij de bank

Help de banken om fraudeurs op te sporen door valse e-mails te melden. Dit doe je door de ontvangen e-mail zo snel mogelijk door te sturen naar de bank die wordt nagebootst.

 • ABN AMRO: valse-email@nl.abnamro.com
 • ASN Bank: valse-email@asnbank.nl
 • ING: valse-email@ing.nl
 • Knab: valse-email@knab.nl
 • Rabobank: valse-email@rabobank.nl
 • RegioBank: valse-email@regiobank.nl
 • SNS: valse-email@sns.nl
 • Triodos Bank: valse-email@triodos.nl
 • Van Lanschot: valse-email@vanlanschot.com
 • ICS Cards: valse-email@icscards.nl

Geef nooit je wachtwoorden aan anderen

Een bank vraagt nooit om je bank- of privégegevens via e-mail. Reageer daarom nooit op e-mails waarin om je toegangscodes (inlogcode of pincode) wordt gevraagd. Klik nooit op een link in een phishingmail.

Voorlichtingsvideo Alert Online

Bescherm je computer tegen ransomware

Ransomware, een chantagemethode op internet door middel van malware, is een groeiend probleem. Europese politiedienst Europol heeft de website No More Ransom gelanceerd waar slachtoffers software kunnen downloaden om de geblokkeerde bestanden terug te krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om het risico van besmetting te verkleinen is het van groot belang je computer, tablet en smartphone up-to-date te houden en regelmatig een back-up te maken van je bestanden.

 • Installeer antivirus-software
 • Update je besturingssysteem en software
 • Gebruik tweestapsverificatie
 • Back-up je bestanden

Brute Force kans verkleinen

Het doel van een Brute Force aanval is om het wachtwoord en de gebruikersnaam van je website of webshop te achterhalen. Hiermee krijgen de internetcriminelen toegang tot je website. Met een automatisch script proberen internetcriminelen eindeloos verschillende karaktervariaties totdat ze je wachtwoord én gebruikersnaam achterhaald hebben.

Maak het moeilijk

Het is dus van groot belang om het de internetcriminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Dat doe je door de standaard inlognaam 'admin' te veranderen, anders hebben de internetcriminelen de helft van je inlogcombinatie al in handen. Gebruik een moeilijk te kraken wachtwoord om Brute Force aanvallen te voorkomen. Als het wachtwoord uit 9 karakters bestaat, heeft een internetcrimineel 20 jaar nodig om alle mogelijke combinaties te proberen.

De tabel toont het aantal karakters, met het aantal combinaties dat daarmee gemaakt kan worden, met de tijd die nodig is voor een succesvolle Brute Force aanval.
Maak het internetcriminelen moeilijker

Gebruik jij veilige wachtwoorden?

"123456" is net als de voorgaande jaren het meest gebruikte wachtwoord. Met onveilige wachtwoorden vergroot je de risico's om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit. Een veilig wachtwoord is minimaal 8 karakters lang en bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en een teken (&, # of @). En het is aan te raden je wachtwoorden met enige regelmaat te wijzigen.


Voorlichtingsvideo Alert Online

Wil je meer weten over dit onderwerp of over hoe webhosting jouw website veiliger kan maken?
Neem dan contact met mij op.

Ronald van Dijk

Samen voor een veiliger internet

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies


Een adblocker kan de werking van deze functie beïnvloeden.
Domeinnamen worden geregistreerd op jouw eigen (bedrijfs)naam.