Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • Mobile First gaat verder dan mobielvriendelijk

Mobile First gaat verder dan mobielvriendelijk

vrijdag 13 augustus 2021   2 minuten  420 woorden
De smartphone is altijd binnen handbereik. Het is dus niet vreemd dat we onze mobiel regelmatig pakken om een website te bezoeken. Zo vaak dat de meeste websites meer mobiele bezoekers heeft dan bezoekers via een laptop of desktop. En deze trend zal zich voorlopig nog voortzetten.
Om websites geschikt te maken voor mobiele bezoekers worden mobielvriendelijke websites gebouwd. Op een mobielvriendelijke website schaalt de content mee met de afmeting van de smartphone.

Mobielvriendelijk, een goed begin

Het is een goed begin als je een mobielvriendelijke website hebt. Daardoor kunnen mobiele bezoekers de website bekijken. Maar er is meer, want Google hanteert een Mobile First Index. Dat betekent dat Google bij het bepalen van de positie in de zoekmachine, eerst kijkt naar de mobiele website. Websites die niet goed getoond worden op een smartphone worden daardoor minder goed vindbaar. Logisch, want smartphone bezoekers worden niet gelukkig van mobiel-onvriendelijke websites.

Mobile First

Wat is Mobile First webdesign?

Mobile First is een strategie uit de webdesignbranche. Bij Mobile First zijn bezoekers met mobiele apparaten het uitgangspunt voor het ontwerp van de website. Het ontwerp voor de laptop en desktop wordt afgeleid van het ontwerp van de mobiele website. Een belangrijk verschil met de conventionele manier van ontwerpen, waar vaak wordt ontworpen voor desktopgebruikers (Desktop First). En de mobiele versie is bijna een bijzaak.

Mobile First is content first

Het ontwerpen voor smartphones heeft enkele beperkingen. De grootste uitdaging wordt veroorzaakt door de beperkte schermgrootte. Er moeten daarom prioriteiten worden gesteld, dus toon alleen wat belangrijk is. In de praktijk is dat de boodschap en een duidelijke call-to-action. Laat alle poespas en opsmuk achterwege. Dat wil niet zeggen dat een Mobile First ontwerp alleen uit tekst bestaat. Afbeeldingen die het verhaal ondersteunen blijven belangrijk.

Mobile First wordt onderschat

Het belang van Mobile First wordt vaak onderschat door webdesigners. Het website-ontwerp wordt meestal op een laptop of desktop gepresenteerd aan de klant. En de meeste klanten zijn al tevreden als de website op de mobiele telefoon bekeken kan worden.
Smartphone als uitgangspunt voor website-ontwerp

Met Mobile First weet je zeker dat mobiele bezoekers een goede website te zien krijgen. De grootste groep bezoekers, die alleen maar blijft groeien. Mobiele gebruikers krijgen een betere gebruikerservaring bij Mobile First websites. Dit vergroot de kans dat ze de website nogmaals bezoeken. Maar ook de conversie zal vergroten. Dus meer bestellingen, meer orders, meer ingevulde contactformulieren en meer nieuwsbrief-inschrijvingen.

Meer weten over Mobile First?

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over Mobile First.

Ronald van Dijk

Mobile First gaat verder dan mobielvriendelijk

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content


RvD Webhosting en WebsitesDe ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten