Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • Het voordeel van een vertrouwde navigatie

Het voordeel van een vertrouwde navigatie

woensdag 8 februari 2023   1.5 minuut  343 woorden
Het is mooi als bezoekers je website gevonden hebben. Nog beter is het als bezoekers op je website vinden wat ze zoeken. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend als je zou verwachten. Bezoekers kunnen soms verdwalen op een website en dan vinden ze niet wat ze zoeken. En dat wil je uiteraard voorkomen.

Voldoe aan de verwachting van bezoekers

Bezoekers hebben de voorkeur voor een vertrouwd ontwerp en vertrouwde iconen. Zo zijn we vertrouwd met een bedrijfslogo dat linksboven in de website staat. Op de mobiel zien we rechtsboven het hamburgermenu (drie streepjes boven elkaar). Op de desktop en laptop zien we rechts van het bedrijfslogo het hoofdmenu met daarin sowieso Home en Contact. De Home-knop kan ook vervangen worden door het huisje. De meeste bezoekers associƫren het huisje met Home.
Zorg voor herkenbaarheid

Zorg ook voor herkenbaarheid in de typografie. Zo is het heel onverstandig om tekst op je website te onderstrepen. Elke websitebezoeker zal een onderstreepte tekst associƫren met een (hyper)link. Als je een link niet onderstreept, is de kans groot dat een aantal bezoekers de link niet zal herkennen. Gebruik het onderstrepen van tekst daarom alleen als het een link is.

Fancy, maar de plank misgeslagen

Bezoekers weten dat er meer te zien is door verticaal te scrollen. Dat heeft geen uitleg nodig. Een tijdje geleden kwam een website tegen waar het wisselen van pagina's gebeurde door horizontaal te scrollen. Veel ondernemers die ik deze website liet zien hadden moeite met deze manier van navigeren. Deze vorm van navigeren zorgt voor een slechte gebruikerservaringen.

Standaard pictogrammen en iconen

Het gebruik van de vertrouwde pictogrammen en iconen zorgen ervoor dat bezoekers deze herkennen. De envelop gebruiken we voor e-mail en de telefoonhoorn voor telefoon. Als er iconen gebruikt worden die bezoekers niet herkennen, zullen ze er niet op klikken.

Kies voor een goede gebruikerservaring

Bekijk je website eens kritisch met bovenstaande tips in gedachten. We kunnen ook samen kijken. Misschien is er verbetering mogelijk. Alles voor een nog betere gebruikerservaring. Neem gerust contact met op.

Ronald van Dijk

Het voordeel van een vertrouwde navigatie

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content


RvD Webhosting en WebsitesDe ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten