Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • DNSSEC voorkomt domeinnaamfraude

DNSSEC voorkomt domeinnaamfraude

zondag 28 januari 2018   1.5 minuut  371 woorden
Als je weet dat het World Wide Web (www) is ontstaan in 1989, kun je begrijpen dat niemand in die tijd kon bedenken dat de veiligheid van het internet onder druk zou komen te staan. Daarom zijn er in de loop van de jaren verschillende toevoegingen ontwikkeld om het internet te beveiligen tegen internetcriminelen. SSL (https) is daar een voorbeeld van.

Veiligheidsproblemen van DNS

Het wereldwijde DNS (Domain Name System) is het systeem dat domeinnamen naar IP-adressen vertaald. Dit is nodig omdat je een domeinnaam intypt om een website te bezoeken, maar computers gebruiken getallen (lees: IP-adressen) in plaats van woorden. Als de vertaling van domeinnaam naar IP-adres niet veilig is, kunnen internetcriminelen ervoor zorgen dat je niet op de website komt waar je om gevraagd hebt. Dit heet DNS spoofing.

DNS uitgelegd in video van SIDN

Zo werkt DNS spoofing

Het schema hieronder laat zien hoe internetcriminelen de DNS-gegevens veranderd, waardoor internetgebruikers op een nep website terecht komen. De internetcriminelen kunnen een nep website maken die er precies zo uitziet als jouw webwinkel. Vervolgens zorgen ze dat bezoekers op de nep website uitkomen en dat de betalingen op de rekening van de internetcriminelen wordt gestort i.p.v. op jouw bankrekening.

Zo werkt DNS spoofing

DNS-gegevens beveiligen

Om DNS te beveiligen is DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) ontwikkeld. DNSSEC voorziet de DNS-gegevens van een digitale handtekening, waarmee de betrouwbaarheid van de gegevens gewaarborgd is. Dankzij DNSSEC wordt het internet een stukje veiliger.

Hoe belangrijk is DNSSEC

Het internet is zo veilig als de zwakste schakel in het geheel. Het is dus van belang alle zwakke schakels te verbeteren of beveiligen. Het DNS-protocol is een zwakke schakel in het internet, die door DNSSEC veilig wordt.

Is jouw domeinnaam beschermd?

Wil je weten of jouw domeinnaam goed is beschermd met DNSSEC, ga dan naar internet.nl.

Ronald van Dijk biedt DNSSEC

Met trots kan ik melden dat DNSSEC kan worden aangeboden. Als je gebruik maakt van mijn betrouwbare hostingpakketten, zullen de daaraan gekoppelde domeinnamen voorzien worden van de DNSSEC beveiliging. Dat is weer een extra veiligheid.

Ben je op zoek naar veilige webhosting en domeinnaamregistratie voor jouw website of webshop, dan ben je bij mij aan het juiste adres.

Ronald van DijkDit artikel is ook te vinden op LinkedIn.

DNSSEC voorkomt domeinnaamfraude

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies


Een adblocker kan de werking van deze functie beïnvloeden.
Domeinnamen worden geregistreerd op jouw eigen (bedrijfs)naam.