Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
 • Home
 • Blog
 • De veelgestelde vraag van klanten

De veelgestelde vraag van klanten

woensdag 18 augustus 2021   2 minuten  459 woorden
Van alle onderwerpen waarover klanten vragen stellen, steekt er één met kop en schouders bovenuit. De e-mail, en in het bijzonder het instellen van de e-mail. Er is een nieuwe laptop of mobiele telefoon gekocht waarop de e-mail ingesteld moet worden. Ze hebben het een paar keer geprobeerd, maar zonder succes. Of ze hebben überhaupt geen idee hoe het moet. Mijn klanten hebben weer andere specialiteiten, misschien kunnen ze wel goed overweg met een mengpaneel. Uiteraard help ik mijn klanten graag met het instellen van de e-mail.
Het lukt me niet de e-mail in te stellen

Het instellen van de e-mail

Om je e-mail in te stellen heb je enkele gegevens nodig van de inkomende mailserver en de uitgaande mailserver. Elke mailserver heeft, naast de gebruikersnaam en het wachtwoord, vier waarden die moeten worden ingesteld:

 • De (mail)servernaam,
 • het poortnummer,
 • het type beveiliging,
 • de manier van authenticatie.

Als je weet wat je moet doen wordt het instellen van de e-mail een stuk eenvoudiger. Daarom ga ik elk onderdeel afzonderlijk behandelen. En omdat veiligheid bij het versturen en ontvangen van e-mail belangrijk is, is de uitleg gebaseerd op een beveiligde verbinding.

Schema

De (mail)servernaam

Er zijn twee servernamen, één voor de inkomende server (POP3 of IMAP) en één voor de uitgaande server (SMTP). Maak altijd gebruik van de inkomende én uitgaande mailserver die bij het e‑mailadres hoort. Dat voorkomt problemen.

Het poortnummer

Elk mailprotocol heeft zijn eigen poortnummer. Het overzicht hieronder toont de poortnummers bij een beveiligde verbinding.

 • poort 993 voor IMAP (inkomende server)
 • poort 995 voor POP3 (inkomende server)
 • poort 465 of 587 voor SMTP (uitgaande server)

Het type beveiliging

Het grootste deel van de websites die je bezoekt, heeft een beveiligde verbinding. Dit is te herkennen aan https en het slotje voor de domeinnaam. Ook voor het versturen en ontvangen van e-mailberichten is een beveiligde verbinding mogelijk. Maak altijd gebruik van die mogelijkheid door te kiezen voor de optie SSL/TLS.

De manier van authenticatie

Deze instelling, die ook wel identiteitscontrole genoemd wordt, heeft met de beveiliging te maken. Er moet ingesteld worden welke manier van authenticatie van toepassing is voor het versturen van de e-mailberichten. Meestal is dit dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord die ook voor de inkomende mailserver moet worden ingesteld.
Als de mogelijkheid er is, kun je kiezen voor het automatisch detecteren van de authenticatie. Als die optie er niet is kies dan voor "Wachtwoord" of "Normaal wachtwoord".


Voor degene die het willen weten

 • IMAP = Internet Message Access Protocol
 • POP3 = Post Office Protocol, versie 3
 • SMTP = Simple Mail Transfer Protocol

Heb je vragen over e-mail?

Als je de webhosting bij mij afneemt, kun je hier de inkomende en uitgaande mailservers vinden. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over het instellen van de e-mail.

Ronald van Dijk


Een adblocker kan de werking van deze functie beïnvloeden.
Domeinnamen worden geregistreerd op jouw eigen (bedrijfs)naam.