Zichtbaar ondernemen
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • 29 oktober is het Internationale Internet Dag

29 oktober is het Internationale Internet Dag

vrijdag 29 oktober 2021   1.5 minuut  357 woorden
29 oktober 1969 was de dag dat er voor het eerst communicatie was tussen twee computers in de vorm van het verzenden van een bericht. Al is bericht een groot woord, want het bestond uit de letters L en O. De bedoeling van Charles Kine was om het woord LOGIN te verzenden, maar het systeem liep vast. Later die dag lukte het alsnog om het hele woord te versturen.

World Wide Web

Het World Wide Web (www) ontstond pas 20 jaar later. De Nederlandse systeembeheerder Piet Beertema registreerde woensdag 30 april 1986 de eerste .NL-domeinnaam (cwi.nl) voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica.

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Beertema beheerde tien jaar lang alle .NL-domeinnamen. In 1996 werd de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) opgericht, wat tot op de dag van vandaag alle .NL-domeinen beheert. Niemand kon voorspellen dat jaren later de zeebodem vol ligt met glasvezelkabel en mensen een leven zonder internet niet meer kunnen voorstellen.

Duizenden kilometers glasvezelkabel

Duizenden kilometers glasvezelkabel op de bodem van de oceanen zorgen voor de internetverbinding tussen de continenten. Deze kabels zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het dataverkeer op aarde. Op de Submarine Cable Map is te zien waar ze liggen. Door op een kabel te klikken krijg je extra informatie.

Versturen van berichten

Het versturen van berichten via internet is de normaalste zaak van de wereld. We verzonden naar schatting 270 biljoen e-mailberichten per dag. Dat zijn ongeveer 2,5 miljoen e-mailberichten per seconde. E-mail, ofwel elektronische post, heeft een e‑mailadres als afzender. Dit e‑mailadres is opgebouwd uit een gebruikersnaam, het @-symbool en een domeinnaam.

Het verhaal van het apenstaartje

Het @-symbool is al enkele eeuwen oud. Het werd al gebruikt in de 15e eeuw door Spaanse en Portugese kooplieden als afkorting van arroba (inhouds- en gewichtsmaat). Het oudst bekendste document waarin een @ is gebruikt dateert uit 1536 (Italië).

Olifantenslurf, kattenpoot of varkensstaart

Sinds het @-symbool in e‑mailadressen wordt gebruikt is het één van de meestgebruikte symbolen. Het @-symbool is wereldwijd bekend, maar heeft in bijna ieder land een andere naam. In Nederland wordt het apenstaartje genoemd, andere landen gebruiken onder andere de olifantenslurf, varkensstaart, kattenpoot en slakje. De Spanjaarden en Portugezen gebruiken nog steeds 'arroba'.

Ronald van Dijk

29 oktober is het Internationale Internet Dag

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content


RvD Webhosting en WebsitesDe ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten