Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • 29 oktober 1969 is het internet ontstaan

29 oktober 1969 is het internet ontstaan

zondag 29 oktober 2023   2 minuten  459 woorden
Het zal in de zomervakantie van 1977 geweest zijn. Met een hamer en een spijker sloegen we een gat in de bodem van twee lege soepblikken. We staken een lang stuk touw door het gat en maakte er een knoop in. Dan gingen we zover uit elkaar staan dat het touw strak stond. Kun je mij horen? En ja, de ander kon mij horen.

Zoiets gebeurde ook op woensdag 29 oktober 1969 om half 11 's avonds. Er was toen voor de eerste keer communicatie tussen twee computers. De eerste poging om het woord LOGIN te versturen mislukte, want nadat de letters L en O succesvol werden verzonden, liep het systeem vast. Een uur later lukte het de 21-jarige student-programmeur Charley Kline alsnog het hele woord succesvol te verzenden. Hij besefte op dat moment niet dat hij geschiedenis schreef.
29 oktober: Internationale Internet Dag

Elk jaar op 29 oktober kijken we terug op deze gedenkwaardige dag in de geschiedenis van de telecommunicatie en technologie, ofwel het ontstaan van het internet.

ARPAnet - het team achter het internet

Het World Wide Web (www) ontstond pas in 1991, dus ruim 20 jaar later. De Nederlandse systeembeheerder Piet Beertema registreerde woensdag 30 april 1986 de eerste .nl-domeinnaam (cwi.nl) voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica.

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Beertema beheerde tien jaar lang alle .nl-domeinnamen. In 1996 werd de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) opgericht, wat tot op de dag van vandaag alle .nl-domeinen beheert. Niemand kon voorspellen dat jaren later de zeebodem vol ligt met glasvezelkabel en mensen een leven zonder internet niet meer kunnen voorstellen.

Duizenden kilometers glasvezelkabel

Duizenden kilometers glasvezelkabel op de bodem van de oceanen zorgen voor de internetverbinding tussen de continenten. Deze kabels zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het dataverkeer op aarde. Op de Submarine Cable Map is te zien waar ze liggen. Door op een kabel te klikken krijg je extra informatie.

Versturen van berichten

Het versturen van berichten via internet is de normaalste zaak van de wereld. We verzenden naar schatting 2,5 miljoen e-mailberichten per seconde. E-mail, ofwel elektronische post, heeft een e‑mailadres als afzender. Dit e‑mailadres is opgebouwd uit een gebruikersnaam, het @-symbool en een domeinnaam.

Het verhaal van het apenstaartje

Het @-symbool is al enkele eeuwen oud. Het werd al gebruikt in de 15e eeuw door Spaanse en Portugese kooplieden als afkorting van arroba (inhouds- en gewichtsmaat). Het oudst bekendste document waarin een @ is gebruikt dateert uit 1536 (Italië).

Olifantenslurf, kattenpoot of varkensstaart

Sinds het @-symbool in e‑mailadressen wordt gebruikt is het een van de meestgebruikte symbolen. Het @-symbool is wereldwijd bekend, maar heeft in bijna ieder land een andere naam. In Nederland wordt het @-symbool apenstaartje genoemd. Andere landen gebruiken onder andere de olifantenslurf, varkensstaart, kattenpoot, slakje en zelfs hond, terwijl de Spanjaarden en Portugezen nog steeds 'arroba' gebruiken.

Ronald van Dijk

29 oktober 1969 is het internet ontstaan

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies


Een adblocker kan de werking van deze functie beïnvloeden.
Domeinnamen worden geregistreerd op jouw eigen (bedrijfs)naam.