Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites

WordPress, goede keuze of niet?

dinsdag 21 augustus 2018   5 minuten  978 woorden
WordPress is in 2003 ontwikkeld door de Amerikanen Matthew Mullenweg en Mike Little omdat de beloofde update van de (door de Michel Valdrighi ontwikkelde) blogtool B2 uitbleef. Inmiddels is WordPress uitgegroeid tot een wereldwijd bekend platform om websites mee te maken.

WordPress plugins

WordPress is open source, mag door iedereen gebruikt worden en stelt gebruikers in staat functies uit te breiden. Dit zijn de zg. plugins, waarvan er inmiddels meer dan 50.000 beschikbaar zijn. Het nadeel van deze mogelijkheid is dat veel ontwikkelaars van plugins slechte programmeurs zijn. Je moet goede kennis van PHP en MySQL hebben om te kunnen beoordelen of een plugin geen veiligheidslekken bevat of je website onnodig traag maakt. Het is ook van groot belang voor de veiligheid van je website, dat de ontwikkelaar van de plugin deze up-to-date houdt. In de praktijk is elke geïnstalleerde plugin een veiligheidsrisico.

Verouderde PHP-versie

Het is een pluspunt dat WordPress gebruik maakt van PHP 8.2, maar wel enorm zorgwekkend dat diezelfde WordPress ook kan functioneren op PHP 5.2.4. De veiligheid van PHP 5.2.4 (uitgebracht in augustus 2007) is niet meer te garanderen. Het risico is dat website-eigenaren niet getriggerd wordt de nieuwste PHP-versie te gebruiken om de website op te laten draaien. Het gevolg is dat de website gevoeliger is om gehackt te worden en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast is de oudere PHP-versie trager dan PHP 8.2.

Geladen in 3 seconden?

De snelheid van een WordPress website gaat met sprongen achteruit als er slecht geprogrammeerde plugins geïnstalleerd worden. Veel plugins hebben eigen stylesheets (css) en javascript-bestanden die geladen moeten worden en dat zorgt voor extra laadtijd. Wetende dat een gemiddelde WordPress website meer dan 5 plugins gebruikt, kan dat al snel enkele seconden laadtijd extra zijn. Volgens zoekmachine Google verlaat 40% van de bezoekers je website als deze niet geladen is binnen 3 seconden. Snelheid is dus enorm belangrijk om bezoekers op je website te houden.

Officiële WordPress website traag

De WordPress website (wordpress.org) heeft 5 seconden nodig om te laden volgens de Google test en voldoet daarmee niet aan de norm van 3 seconden.
Januari 2020: Inmiddels voldoet de officiële WordPress-website aan de snelheidsnormen.

De website van WordPress laadt niet binnen de 3 seconden norm

WordPress scriptfouten

Als een website niet volgens de W3C webstandaarden (World Wide Web Consortium) in opgebouwd, zal de webbrowser deze fouten moeten corrigeren. Dat kost tijd, waardoor de website trager wordt. Helaas zien we nog veel scriptfouten in WordPress, zelfs als er geen plugins geïnstalleerd zijn. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van de H-tags. Google bekijkt de H-tags om te bepalen waar een website over gaat. H-tags zijn te vergelijken met titels in een boek en moeten op de juiste manier ingezet worden. Zo dient de H1-tag bovenaan te staan en mag deze logischerwijs éénmaal per webpagina voorkomen. WordPress gebruikt de H-tags niet op de juiste manier.

Officiële WordPress website gebruikt H-tags verkeerd


De website van WordPress gebruikt H-tags niet goed

Beveiligingsproblemen

De wereldwijde bekendheid zorgt ervoor dat hackers zich massaal storten op WordPress. Zoekmachine Google heeft in 2016 meer dan 50 miljoen websites gemarkeerd als geïnfecteerd (gehackt). 75% van deze jaarlijks gehackte websites zijn gemaakt met WordPress.
Vorig jaar (12 maart 2017) zijn meer dan 1500 WordPress websites doelwit geweest van een hackersaanval. Het niet up-to-date houden én het gebruik van slecht geprogrammeerde plugins en templates zijn daarvan vaak de oorzaak. Volgens onderzoek door WPscan komt ruim 50% van bekende WordPress kwetsbaarheden door slecht geprogrammeerde plugins. Het is daarom van groot belang te zorgen dat WordPress (inclusief de template en alle plugins) continu geupdate is. Maar dat kost tijd en soms ook de nodige technische kennis.

Automatisch updaten

Het is een goede zaak dat WordPress regelmatig met nieuwe updates komt en WordPress biedt de mogelijkheid deze automatisch te laten installeren. Maar als de template of plugins niet geschikt zijn voor de nieuwe WordPress versie, zal je website niet meer (goed) werken na een automatische WordPress update. De template en plugins dienen namelijk wél handmatig geupdate te worden en deze updates zijn niet altijd beschikbaar voor de nieuwste WordPress versie.

Het gebruik van templates

WordPress maakt gebruik van templates. Door het kiezen van een template bepaal je hoe de WordPress website eruit komt te zien. Er zijn gratis en betaalde templates, waardoor er voor iedereen een geschikte template is. Een prima mogelijkheid, behalve als je een grafisch vormgever opdracht hebt gegeven een ontwerp voor je website te maken. Het is een lastige klus een bestaande template zo aan te passen dat deze overeenkomt met het grafisch ontwerp van de vormgever. Daarbij worden website door de gebruikte template niet altijd even goed weergegeven op smartphones, tablets en de minder populaire webbrowsers.

Bekende WordPress websites

Het was niet makkelijk om bekende Nederlandse bedrijven te vinden die een WordPress website hebben. De zoektocht leverde de volgende drie bedrijven op; HP/De Tijd, Tele2 en Diergaarde Blijdorp. De mobiele laadtijd is respectievelijk 5, 7 en 16 seconden (zie onderstaande afbeelding). Ze hebben alledrie de norm van 3 seconden niet gehaald. De onderste waarde geeft het percentage website bezoekers weer dat tijdens het laden de website alweer verlaat. Zo heeft 26% van de Tele2-bezoekers de website verlaten voordat deze volledig geladen is. Een gemiste kans.

Nederlandse bedrijven met een WordPress website

Ronald van Dijk en WordPress

Bij de ontwikkeling van mobielvriendelijke websites is mijn doel deze zo snel mogelijk te laten laden. Daarnaast doe ik het uiterste om volgens de W3C-norm te bouwen, wat een verbetering is voor de laadsnelheid en de browsercompatibiliteit (goed zichtbaar op smartphone, tablet en verschillende webbrowsers). De websites worden ontwikkelt voor de meest recente PHP-versie (8.2) wat de veiligheid ten goede komt.

Om websites te kunnen ontwikkelen die aan bovengenoemde punten voldoen, vind ik WordPress simpelweg niet geschikt.

Ik heb de afgelopen jaren enkele bestaande WordPress websites omgebouwd. Op die manier is de vormgeving van de website gelijk gebleven, maar is het geen WordPress website meer. Dit had als resultaat een flinke verbetering in de laadsnelheid, en daardoor ook in de positie binnen zoekmachine Google. Wil je meer weten over deze mogelijkheid? Neem dan contact op.

WordPress, goede keuze of niet?

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content






RvD Webhosting en Websites



De ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten