Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • Voorkom het misbruik van je e-mailadres

Voorkom het misbruik van je e-mailadres

vrijdag 10 september 2021   1 minuut  236 woorden
Een paar jaar geleden was uitgebreid in het nieuws dat journalisten van Follow The Money (FTM) uit naam van Kamerleden e-mailberichten konden versturen naar andere Kamerleden. Dit fenomeen heet e-mailspoofing. Er waren geen maatregelen getroffen om e-mailspoofing te voorkomen.

Wat is e-mailspoofing

E-mailspoofing is het versturen van e-mailberichten waarbij het e‑mailadres van de afzender wordt vervalst. Een voorbeeld daarvan is een phishingmail die lijkt af te komen van je bank, maar zijn verzonden door cybercriminelen. Hierin wordt gevraagd op een link te klikken waarna je moet inloggen op je bankaccount. Als je dit doet kom je op een nagemaakte inlogpagina van de bank. Vul je daar inloggegevens in, dan komen die in verkeerde handen terecht. Het komt ook vaak voor dat internetcriminelen valse facturen sturen.

Voorkom e-mailspoofing

Het e-mailprotocol is standaard niet beveiligd tegen het vervalsen van een e‑mailadres. Er moet dus een beveiliging worden ingesteld om ongeoorloofd gebruik van je e‑mailadres te voorkomen. SPF (Sender Policy Framework) is een technische oplossing (aanpassing in het DNS) die speciaal bedacht is om spam te voorkomen door het e‑mailadres te controleren.

Hoe werkt SPF

SPF controleert of de verzender namens het e‑mailadres een e-mailbericht mag versturen. De ontvangende mailserver zal op basis van het SPF-record besluiten een e-mailbericht door te laten, te markeren als onveilig of volledig te weigeren.

Meer weten over SPF

Voor meer informatie over SPF en andere veiligheidsaspecten kun je contact met mij opnemen.

Ronald van Dijk

Voorkom het misbruik van je e-mailadres

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies


Een adblocker kan de werking van deze functie beïnvloeden.
Domeinnamen worden geregistreerd op jouw eigen (bedrijfs)naam.