Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • Bezoeker http-website krijgt waarschuwing

Bezoeker http-website krijgt waarschuwing

zaterdag 3 maart 2018   2 minuten  385 woorden
Sinds enkele jaren zet Google zich in voor een veiliger internet door gebruik van veilige https-verbindingen (SSL) voor alle websites te stimuleren. Google Chrome toont op dit moment een groen slotje en het woord veilig als websites voorzien zijn van een SSL certificaat. In de zoekresultaten worden websites met SSL-certificaat beloond door een hogere positie dan de onveilige websites. Google Chrome is de meestgebruikte webbrowser met in Nederland een marktaandeel van ruim 47%. Wereldwijd heeft Google Chrome een marktaandeel van ruim 63%.

Wat is de volgende stap

Vanaf juli 2018 zal de bezoeker, die een http-website bezoekt met zijn Chrome-browser, de duidelijke waarschuwing onveilig zien in de adresbalk. Dit zal in versie 68 van Google Chrome doorgevoerd worden.

HTTP websites gemarkeerd als onveilig

Deze waarschuwing werd tot op heden alleen getoond bij webpagina's waar om vertrouwelijke informatie, zoals inlogcodes of creditcardinformatie wordt gevraagd, maar vanaf juli 2018 zien bezoekers de waarschuwing bij elke website zonder de veilige SSL-verbinding (https).

Gebruik van de kleur rood

In de volgende stap van Google Chrome zal de melding meer opvallen door het gebruik van de kleur rood en een waarschuwingsdriehoek.

HTTP websites gemarkeerd als onveilig

Impact op bezoekers

Het wordt voor bezoekers van een http-website direct duidelijk dat de communicatie met de http-website niet beveiligd is. Alle (gevoelige) data die wordt uitgewisseld tussen de website en de bezoeker kan onderschept worden door internetcriminelen. De kans is groot dat de bezoeker je website vanaf juli 2018 direct zal verlaten.

Andere webbrowsers, zoals Firefox

Google heeft met zijn Chrome-browser een belangrijk marktaandeel, dus de impact van de waarschuwing is groot. Maar de andere browsers (Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Apple Safari) gaan het voorbeeld van Chrome volgen. Mozilla FireFox heeft al bevestigen dat ze net als Chrome uiteindelijk alle websites zonder SSL certificaat gaan voorzien van een doorstreept slot en het woord onveilig in de adresbalk.

Slotje met een rode streep erdoor

Mozilla Firefox toont (vanaf versie 51) in de adresbalk een slotje met een rode streep erdoor wanneer de loginpagina die je bekijkt een onbeveiligde verbinding heeft. Bij websites die wel beveiligd zijn met een SSL-certificaat (https) wordt een groen slotje getoond.

Nog geen SSL-certificaat?

Hoe voorkom je de waarschuwing

Bescherm je website of webshop vóór 1 juli 2018 met het veilige SSL-certificaat (https). Een SSL verbinding zorgt voor een veilige verbinding tussen de website en de bezoekers.

Ik bied SSL-certificaten aan, maar ook betrouwbare webhostingpakketten inclusief het veilige SSL certificaat.

Ronald van Dijk

Bezoeker http-website krijgt waarschuwing

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies


Een adblocker kan de werking van deze functie beïnvloeden.
Domeinnamen worden geregistreerd op jouw eigen (bedrijfs)naam.