Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • Automatisch afspelende video is gemiste kans

Automatisch afspelende video is gemiste kans

woensdag 14 november 2018   1.5 minuut  359 woorden
Herken je dit scenario? Je zit met je laptop op de bank te surfen over het internet. De playlist met jouw favoriete muziek heb je gestart en je neemt een slok van je cappuccino. Je klikt op een link in de zoekresultaten van Google en de website wordt geladen. En dan gebeurt het. De website toont een video met geluid die automatisch begint te spelen, dwars door jouw muziek heen.
Geïrriteerde bezoekers

Autoplay video, ofwel een video die automatisch begint met spelen, wordt door de meeste websitebezoekers als vreselijk irritant ervaren. Er was namelijk niet om gevraagd, het wordt opgedrongen. Het gevolg is dat bijna 40% van de bezoekers de website geïrriteerd verlaat. Naast automatisch afspelende video's, worden ook opdringerige pop-ups, geanimeerde advertenties en sliders (carrousels) als irritant bestempeld.

Hulp van webbrowsers

De ontwikkelaars van webbrowsers is het ook niet ontgaan dat bezoekers zich enorm ergeren, en komen met oplossingen. Zo heeft Apple vanaf eind 2017 in Safari een optie ingebouwd waardoor video's nooit automatisch afspelen. Google Chrome blokkeert sinds begin 2018 autoplay video's. En ook Mozilla heeft deze blokkeerfunctie ingebouwd in FireFox.

Autoplay video en SEO

Op de vraag of het gebruik van automatisch afspelende video's consequenties heeft voor de zoekmachine optimalisatie, is geen direct antwoord te geven. In 2017 antwoordde John Mueller (Webmaster Trends Analyst van Google) op de vraag of Google websites gaat straffen;
Not at the moment. Should we? I don't like them either.

Dus voor nu is er nog geen direct probleem voor de positie binnen de zoekresultaten. Toch zou dit snel kunnen veranderen, want Google weet dat bezoekers zich ergeren aan de autoplay video.

Autoplay video is gemiste kans

Het is dus een gemiste kans om een video automatisch te laten afspelen op een website. Laat de bezoekers van je website vrij in hun keuze en dwing ze niks op. Indien de bezoeker geïnteresseerd is in de content op jouw webpagina, zal deze de video ook met interesse bekijken.

Nog meer tips

Wil je nog meer tip en informatie voor je website? Bekijk de 15 seo tips voor je website. Uiteraard kun je met vragen ook contact met mij opnemen.

Ronald van Dijk

Automatisch afspelende video is gemiste kans

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content


RvD Webhosting en WebsitesDe ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten