Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites

5G-netwerk verwacht vanaf 2020

vrijdag 2 februari 2018   1.5 minuut  312 woorden
5G is de logische opvolger van 4G en zal snelheden kunnen bereiken waar je momenteel alleen maar van kan dromen. 5G is 10 Gbit per seconde, dat is 100x sneller dan het 4G netwerk. 5G is sneller dan het huidige WiFi netwerk. Nog een voordeel is dat met het 5G-netwerk meer apparaten tegelijk online kunnen zijn. We moeten er nog wel even op wachten.

De voordelen van het 5G-netwerk

 • Tot 100 maal sneller dan 4G
 • Veel meer gebruikers tegelijk online
 • Stabieler en betrouwbaarder dan 4G
 • Energiezuiniger

Het 5G-netwerk komt eraan

Voorbereiding van start

In Groningen zijn sensoren geplaatst die gebruikt worden voor een proef met het nieuwe 5G-netwerk. De geplaatste sensoren meten de bodemkwaliteit en versturen de informatie via 5G naar de computer van de akkerbouwer. Er zijn ook proeven gepland in andere bedrijfstakken.

Landelijke uitrol 5G

De Europese Commissie adviseerde EU-lidstaten om steden aan te wijzen waar 5G beschikbaar zal komen, maar Nederland zal kiezen voor een landelijke uitrol van het 5G-netwerk vanaf 2020, aldus de verwachting van het Ministerie van Economische Zaken.

Providers pas klaar in 2025

De verwachting is dat de Nederlandse providers pas rond 2025 klaar zullen zijn met het bouwen van het 5G-netwerk. De oorzaak ligt bij het feit dat de Nederlandse regering de 700MHz-frequenties pas veilt in 2019. We moeten dus nog even geduld hebben voordat we gebruik kunnen maken van de 5G snelheid.

De geschiedenis

De G in 5G staat voor 'generation', dus 5G is de 5th generation (vijfde generatie).

 • 1G

  Dit waren de analoge telecommunicatienormen die in 1980 geïntroduceerd werden.
 • 2G

  De eerste generatie waarbij telefoongesprekken digitaal werden gecodeerd. Het netwerk, dat geïntroduceerd werd in 1991, had de mogelijkheid tot het verzenden van SMS-berichten en MMS-berichten (multimedia berichten).
 • 3G

  Het eerste netwerk dat toegang tot internet had werd in 2001 geïntroduceerd. Daarnaast werden ook video-oproepen en mobiele TV beschikbaar.
 • 4G

  Dit netwerk biedt breedband internet, IP-telefonie, gaming diensten, high-definition mobiele tv, video-conferencing, 3D-televisie en cloud computing. Het werd geïntroduceerd in 2013.


Ronald van Dijk

5G-netwerk verwacht vanaf 2020

Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content


RvD Webhosting en WebsitesDe ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten