Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites
  • Home
  • Blog
  • 300 sextiljoen; een drie met 38 nullen

300 sextiljoen; een drie met 38 nullen

zaterdag 12 december 2020   2 minuten  402 woorden
Alle apparaten die zijn aangesloten op het internet krijgen een nummer toegewezen, het zogenaamde IP-adres (een afkorting voor Internet Protocol). Om te communiceren met andere apparaten op het internet is dat unieke nummer belangrijk. Het is te vergelijken met een telefoonnummer. Een voorbeeld van hoe dit IP-adres eruit kan zien is 192.101.32.192.

Begin jaren 80 bedacht

Met het IP-adres dat Tim Berners-Lee bedacht en in 1983 lanceerde, zijn ruim 4.2 miljard unieke nummers te maken. Het leek hem ruim voldoende. Hoe kon hij weten dat het internet zo populair zou worden. Wat we nu weten is dat er meer dan 4 miljard internetgebruikers zijn, waarvan velen meerdere slimme apparaten bezitten. Om al deze internetaansluitingen een uniek nummer te kunnen geven zijn meer IP-adressen nodig. De oplossing is een nieuw IP-adres; IPv6. Het verschil tussen IPv4 en IPv6 is de lengte. IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl het nieuwe IPv6-adres uit 128 bits bestaat. Een voorbeeld van het nieuwe IP-adres is fef:6b78:73b3:06d2:2569:7a3b:1270:7134. Daardoor kan met dit nieuwe IP-adres 300 sextiljoen (dat is een drie met 38 nullen) verschillende combinaties gemaakt worden. Een bijna oneindige voorraad IP-adressen.

300 sextiljoen; een drie met 38 nullen

IPv6: de nieuwe internetstandaard

De nieuwe standaard maakt het weer mogelijk alle apparaten een uniek IP-adres te geven. Dit was door de schaarste van de oude (IPv4) IP-adressen in het geding gekomen. Het delen van IP-adressen door verschillende apparaten kan problemen veroorzaken, dus dat moet voorkomen worden. Gelukkig zien internetproviders KPN en Ziggo dat ook en is een begin gemaakt met de transitie naar IPv6. Ook de webhostingaanbieders zijn zich bewust van het feit dat IPv6 de nieuwe standaard is.

Niet compatibel met elkaar

Versie 4 en versie 6 zijn niet compatibel met elkaar, dus een apparaat met een IPv4-adres niet kan communiceren met een apparaat dat alleen een IPv6-adres heeft. Om te voorkomen dat informatie onbereikbaar wordt voor groepen internetgebruikers, moeten beide versies voorlopig naast elkaar bestaan. Uiteindelijk zal IPv4 volledig vervangen worden door IPv6.

Website benaderbaar via IPv4 én IPv6

Alle webhostingpakketten die ik aanbied zijn benaderbaar via IPv4 én IPv6. Jouw website is daardoor bereikbaar voor bezoekers die nog gebruik maken van het oude IPv4, maar ook voor bezoekers die al via het nieuwe IPv6 de website bezoeken. Daardoor blijf je zichtbaar ondernemen.

Jouw IP-adres

Je bezoekt mijn website via een IPv4 adres; 18.191.108.168
Neem contact met me op als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog.

Ronald van Dijk

300 sextiljoen; een drie met 38 nullen

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content






RvD Webhosting en Websites



De ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten