Zichtbaar ondernemen
Ronald van Dijk

Begrippen

 • Adwords
  Google Adwords is het advertentieprogramma van Google waarmee geadverteerd kan worden in de zoekresultaten van Google.
 • Analytics
  Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de website-beheerder een duidelijk beeld te geven van oa. de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.
 • Authorisatiecode
  Een authorisatiecode is nodig om een domeinnaam te verhuizen. Deze code kan alleen door de eigenaar van het domein worden opgevraagd.
  Andere benamingen voor de autorisatiecode zijn: Auth-code, AUTH-ID, AuthInfo code, Authorization code, Authorization key, Domain lock key, EPP-code, Registrar auth code, Token, Transfer auth code.
 • CMS / beheersysteem
  Een CMS (content management system) is een web-applicatie waarmee de content op de website, zonder veel technische kennis, kan worden aangepast. Het CMS is toegankelijk via de internetbrowser en beveiligd middels een gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Cookie
  Cookies zijn kleine bestanden met informatie die een website naar je webbrowser stuurt met de bedoeling deze informatie bij een volgend bezoek aan de website weer naar de server terug te sturen.
 • Cronjob
  Een Cronjob is een Unix commando dat een programma of script op een ingesteld tijdstip uitvoert.
 • Dataverkeer
  Dataverkeer is de hoeveelheid gegevens die van en naar je website en e-mail gaan. Je verbruikt dataverkeer als er bezoekers je website bekijken. Dataverkeer wordt meestal uitgedrukt in GB/maand.
 • DDoS
  Een DDoS-aanval (distributed denial-of-service) is een manier om heel veel internetverkeer op één server te richten, waardoor deze onbereikbaar wordt voor gebruikers.
 • DNS
  DNS (Domain Name System) is een protocol dat domeinnaam omzet naar IP-adressen en omgekeerd. Het kan tot 24 uur duren voordat wijzigingen die gedaan worden in de DNS (bijvoorbeeld bij een domeinnaamverhuizing) volledig zijn doorgevoerd.
 • DNSSEC
  DNSSEC (DNS Security Extensions) is een aanvulling voor het DNS-protocol om het 'spoofen' van DNS te voorkomen. DNSSEC voorziet de DNS records van een digitale handtekening.
 • FTP
  File Transfer Protocol (FTP) is een protocol dat uitwisseling van bestanden tussen computers vergemakkelijkt. Via het FTP-protocol kunnen (website)bestanden van je computer op de webserver geplaatst. Een veelgebruikt gratis FTP-programma is FileZilla.
 • Greylisting
  Greylisting is een methode om ongewenste e-mail (spam) tegen te gaan. Bij een onbekende afzender wordt de versturende mailserver gevraagd de e-mail nogmaals aan te bieden om te kunnen controleren of het wel of geen spam is.
  Het gebruik van greylisting heeft als gevolg dat een onbekende e-mail minuten later wordt afgeleverd.
 • HTML5
  Documenten in HTML (HyperText Markup Language) kunnen gelezen worden door een webbrowser (zoals Chrome, Firefox of Edge) om vervolgens als webpagina weergegeven te worden. HTML5 is de nieuwste versie van de HTML-standaard en tevens een W3C-standaard sinds oktober 2014.
 • HTTP/2
  HTTP/2 is de opvolger van HTTP/1.1 en is een stuk sneller door het toepassen van multiplexing: in plaats van voor elke asset een aparte verbinding op te zetten tussen de browser en de server, wordt bij HTTP/2 slechts één verbinding opgezet en worden verzoeken simultaan behandeld.
 • ICANN
  ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is een wereldwijde overkoepelende organisatie voor de registratie van onder andere .COM-domeinnamen.
 • IP-adres
  Elke computer die is aangesloten op het internet of netwerk heeft een nummer waarmee deze zichtbaar is voor alle andere computers op het internet. Men kan dit vergelijken met telefoonnummers. Om het mogelijk te maken dat computers elkaar kunnen vinden en identificeren hebben deze hun eigen nummer nodig. Deze nummers zijn de IP-adressen. IP staat voor Internet Protocol.
 • Mobilegeddon
  Mobilegeddon is een naam die door webmasters en webontwikkelaars is gegeven aan Google's algoritme-update van 21 april 2015. Het belangrijkste effect van deze update is om prioriteit te geven aan websites die goed weergegeven worden op smartphones en andere mobiele apparaten.
  Websites die geschikt zijn voor smartphones krijgen het label 'voor mobiel' naast de link in de zoekresultaten.
 • MySQL
  MySQL is een database server die gebruik maakt van SQL (Structured Query Language). SQL is de populairste en meest gestandaardiseerde databasetaal ter wereld.
 • Open source
  Open source software is een verzamelnaam voor alle soorten software waarvan de broncode vrij ter beschikking gesteld wordt. Iedereen mag aanvullingen of verbeteringen maken voor de software en deze verder verspreiden. Open source biedt nieuwe mogelijkheden, maar heeft ook nieuwe risico's.
 • Phishing
  Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen via e-mail achter je bankgegevens te komen. Ze lokken je naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt verzocht om je inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over je gegevens.
  Lees de blog over phishing.
 • PHP
  PHP staat voor Hypertext PreProcessor en is een (server-side)taal, waarmee dynamische websites gegenereerd kunnen worden. Rasmus Lerdorf ontwikkelde Personal Home Page Tools, zoals het oorspronkelijk heet, in 1994 om te kunnen zien hoeveel bezoekers naar zijn online-cv keken.
 • Quarantaine
  Een periode van veertig dagen na het opheffen van een domeinnaam, waarin de domeinnaam niet opnieuw geregistreerd kan worden.
 • Ransomware
  Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Ransomware is een programma dat een computer blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te deblokkeren.
 • Redundant
  Redundant houdt in dat bepaalde onderdelen dubbel aanwezig zijn, zodat het geheel goed blijft functioneren wanneer een onderdeel uitvalt.
 • Responsive website
  Een responsive website past zich automatisch aan aan de resolutie van de computer, smartphone of tablet. Hierdoor wordt de website overal optimaal weergegeven.
 • SEA
  SEA (Search Engine Advertising), of zoekmachine advertenties, zorgt voor meer websitebezoekers via de advertenties. Bij SEA draait alles om doelgerichte campagnes. Google toont de advertenties in de blokken boven en/of naast de gewone zoekresultaten.
 • SEO
  SEO staat voor Search Engine Optimization, in goed Nederlands is dat zoekmachine optimalisatie. Deze vorm van optimaliseren zorgt voor een hogere score van de website in zoekmachines.
 • SSD
  SSL (solid state drive of solid state disk) is een medium waarop digitaal gegevens bewaard kunnen worden. SSD's worden voornamelijk gebruikt in computertoepassingen waar traditioneel een harde schijf gebruikt werd. Een SSD is veel sneller dan de traditionele harde schijf omdat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. De data wordt opgeslagen in een SDRAM (geheugen).

  Websites wordt aanzienlijk sneller als de servers (webhosting) gebruik maken van SSD.
 • SSL-certificaat
  SSL is een afkorting van Secure Socket Layer. Een SSL verbinding zorgt voor een veilige verbinding tussen de website en de bezoekers. Omdat de privacy steeds belangrijker wordt en de politiek eisen stelt aan een veilige verzending van persoonsgegevens via internet wordt een SSL verbinding steeds belangrijker.

  Als men tegenwoordig spreekt over SSL wordt meestal de opvolger TLS (Transport Layer Security) bedoeld.
 • TLD
  Een TLD (topleveldomein) is het meest rechtse gedeelte van de domeinnaam. Er wordt ook wel de term extensie gebruikt. Voorbeelden van TLDs zijn; .NL, .DE en .COM
 • TLS
  TLS (Transport Layer Security) en de voorganger SSL (Secure Sockets Layer), zijn encryptie-protocollen. Een TLS verbinding zorgt voor een veilige verbinding tussen de website en de bezoekers. Omdat de privacy steeds belangrijker wordt en de politiek eisen stelt aan een veilige verzending van persoonsgegevens via internet wordt een TLS verbinding steeds belangrijker.

  Als men tegenwoordig spreekt over SSL wordt meestal de opvolger TLS (Transport Layer Security) bedoeld.
 • TTL
  TTL (time-to-live) geeft aan na hoeveel seconden een wijziging voor een DNS-record wordt uitgevoerd. Meestal staat de TTL op 24 uur.
 • W3C
  Het World Wide Web Consortium (W3C) is een organisatie die de webstandaarden ontwerpt. Als een website niet aan W3C proof is, zal de webbrowser deze fouten moeten corrigeren. En dat kost tijd, waardoor uw website langzamer wordt.


Mijn domeinnaam was snel door Ronald geregistreerd.
Lisan Theunissen (Gastouder Heppie)RvD Webdevelopment krijgt een 9 van 10
gebaseerd op 46 beoordelingen.
Tevreden klanten
Inspiratiemail ontvangen?