Zichtbaar ondernemen
Webhosting en Websites
 • Home
 • Blog
 • Tips voor het starten van een webshop

Tips voor het starten van een webshop

dinsdag 19 juni 2018   3 minuten  597 woorden
Ben jij een ondernemer die producten wil gaan verkopen via een eigen webshop? Maar je hebt nog nooit een webshop gehad en weet dus niet hoe je dit moet aanpakken. Lees dan verder, want online winkelen neemt toe.

Online winkelen neemt toe

Ruim 75% van de Nederlanders koopt online producten en ruim 55% doet minimaal 1x per maand een aankoop in een webshop. Wat opvalt is dat mannen meer online shoppen dan vrouwen.

Smartphone gebruik blijft toenemen

Je weet dat het aantal mensen dat een smartphone gebruikt enorm hoog is. Maar wist je ook dat het aantal Nederlanders dat online aankopen doet via de smartphone toeneemt. Eén van de oorzaken van deze groei is het toenemend aantal responsive webshops, ofwel webshops die goed getoond worden op smartphone, tablet en desktop. Zorg er dus voor dat je nieuwe webshop mobielvriendelijk is.

Online betaalmethode kiezen

Je nieuwe webshop moet een mogelijkheid hebben om te kunnen betalen met iDEAL, want 93% van de Nederlanders geeft de voorkeur aan deze online betaalmethode. iDEAL werd in 2005 opgericht door Currence. De tweede en derde keuze zijn respectievelijk de creditcard en PayPal. Overweeg daarom naast iDEAL, creditcard en PayPal aan te bieden.

Goed vindbaar zijn

Hoe langer het duurt voordat je webshop geladen is, hoe meer bezoekers je verliest. Zorg er daarom voor dat je webshop binnen 3 seconden geladen is. Een snelle webshop wordt door Google beloond door deze hoger weer te geven in de zoekresultaten.

Het inzetten van social media

Vergeet niet dat social media belangrijk is om je webshop onder de aandacht te brengen én te houden. Maak daarom een zakelijk account aan op Instagram en LinkedIn. Instagram is enorm aan het groeien en daarom belangrijk. Uiteraard kun je daarnaast ook gebruik maken van andere kanalen, zoals Facebook of Twitter.

Webhosting voor je webshop

Heb je al nagedacht over webhosting en een domeinnaam. Webhosting is voor je webshop hetzelfde als de fundering voor je huis. Als de fundering van je huis niet in orde is, stort het in. Hetzelfde geldt voor je webshop als de webhosting niet in orde is. Goede webhosting is dus van enorm belang voor jouw nieuwe webshop.

SSL voor veiligheid en vindbaarheid

In 2017 is Google actief begonnen het gebruik van SSL (https) te stimuleren, om op die manier het internet veiliger te maken. Dit doen ze oa door in de zoekresultaten websites met SSL certificaat hoger weer te geven. Maar een minstens net zo belangrijk argument is de veiligheid en het vertrouwen die een SSL certificaat jouw bezoekers geeft, dus kies sowieso voor SSL.

8 redenen waarom bezoekers niet kopen

Hoge verzendkosten is de belangrijkste reden om geen bestelling te plaatsen bij een webshop. Jongeren bezoekers (tot 35 jaar) zoeken vaak naar webshops die helemaal geen verzendkosten in rekening brengen.
 • 80% : Hoge verzendkosten
 • 66% : Niet gratis kunnen retourneren
 • 60% : Gewenste betaalmethode ontbreekt
 • 63% : Extra kosten voor gewenste betaalmethode
 • 54% : Webshop ziet er onbetrouwbaar uit
 • 50% : Webshop is niet mobielvriendelijk
 • 33% : Te lange levertijd

Retourbeleid wordt belangrijker

Het wordt steeds belangrijker een klantvriendelijk retourbeleid te hanteren. Dat blijkt uit onderstaande cijfers over wat consumenten belangrijk vinden bij het retourbeleid.
 • 84% : Gratis retourzending
 • 35% : Duidelijke informatie status retourzending
 • 33% : Snel geld terug gestort
 • 28% : Beperkte afstand tot afgiftepunt
 • 21% : Geen retourlabel printen
 • 20% : Pakket thuis laten ophalen

Een tevreden klant is belangrijk

 • Klanten met een goede ervaring genereren tot 3 x meer herhalingsaankopen.
 • 75% tot 100% van de klanten met een slechte ervaring komt niet meer terug.

Webshop van Ronald van Dijk

De webshops die door mij worden ontwikkeld laden snel en zijn geschikt voor weergave op smartphone en tablet. Uiteraard is het implementeren van online betaalmethoden geen probleem. Voor meer informatie over webshops kun je uiteraard contact met mij opnemen.

Ronald van Dijk

Tips voor het starten van een webshop

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content


RvD Webhosting en WebsitesDe ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten