Al meer dan 20 jaar
Webhosting en Websites

Wat is SSL en wat doet het?

vrijdag 11 augustus 2017   2.5 minuut  523 woorden
SSL/TLS zorgt voor een beveiliging van gegevens tussen de webserver en de bezoeker. De data die over internet wordt verzonden is dankzij de SSL-verbinding versleuteld. Standaard is een internet-verbinding namelijk niet beveiligd en kan alle informatie onderschept worden door onbevoegden zoals hackers.
SSL, de beveiliging voor je website

Geschiedenis van SSL

Encryptie-protocol SSL (Secure Socket Layer) is in 1994 ontwikkeld door Netscape Communications als antwoord op de toenemende bezorgdheid over de veiligheid van het internet. In de jaren daarna is het protocol verbeterd en omgedoopt tot TLS (Transport Layer Security). Als men tegenwoordig spreekt over SSL wordt vrijwel altijd opvolger TLS bedoeld. De oude SSL-protocollen worden niet meer als veilig ervaren.

  • SSL 1.0 - nooit uitgebracht
  • SSL 2.0 - 1995 (onveilig)
  • SSL 3.0 - 1996 (onveilig)
  • TLS 1.0 - 1999 (onveilig)
  • TLS 1.1 - 2006 (onveilig)
  • TLS 1.2 - 2008
  • TLS 1.3 - 2017 (bètaversie)
  • TLS 1.3 - 2018

Hoe herken je SSL?

Je kan een SSL-verbinding herkennen aan een internetadres dat begint met https. Tevens wordt bij de meeste webbrowsers in de adresbalk een slotje getoond. Bij sommige SSL-certificaten wordt de bedrijfsnaam in de adresbalk weergegeven.

Waarom een SSL-certificaat?

Naast veiligheid, is een SSL-verbinding ook belangrijk voor het vertrouwen van je websitebezoekers. Het geeft aan dat je website betrouwbaar is en je de privacy van bezoekers respecteert. De wet bepaalt dat bij online betaalmogelijkheden een beveiligde verbinding gebruikt moet worden.

Hoe ziet een SSL-certificaat er uit?

Het SSL-certificaat is niks meer dan een tekstbestand met tekens. Hieronder zie je een voorbeeld.
voorbeeld SSL certificaat

Google en SSL

Sinds 2014 waardeert Google websites met SSL beter. Begin 2017 is Google actief gestart het gebruik van SSL te stimuleren, om zo het internet veiliger te maken. Dit doen ze oa door in de zoekresultaten websites met SSL-certificaat hoger weer te geven. De webbrowsers Google Chrome en Mozilla Firefox gaan websites zonder SSL-certificaat als onveilig markeren.

De 4 voordelen van SSL

  • Veiligheid - herkenbaar aan het groene slotje
  • Vindbaarheid - betere waardering door Google
  • Vertrouwen - hogere omzet
  • Snelheid - dankzij HTTP/2

Beveilig je volledige website met SSL

Om je website volledig te beveiligen met SSL, dienen alle verwijzingen (naar afbeeldingen, stylesheets, javascript-bestanden) te worden aangeroepen via https. Als dit niet het geval is, verschijnt het groene slotje niet én zal de webbrowser een mixed content foutmelding weergeven. Om het extra veilig te maken dienen ook de cookies en sessies gebruik te maken van de SSL-verbinding.
Dit vereist de nodige technische kennis en zal door de specialist uitgevoerd moeten worden.

Je bedrijfspand is beveiligd

Je hebt je bedrijfspand beveiligd met goede sloten, rolluiken en misschien wel een professioneel alarmsysteem. Beveilig je website dan ook. SSL-certificaten zijn niet alleen voor webshops en financiële instellingen. Het is zinvol voor elke website. Sterker nog; het is ondenkbaar nu nog een website zonder SSL-certificaat te hebben.

Ik bied betrouwbare webhostingpakketten aan, dus inclusief het veilige SSL-certificaat.

SSL verplicht vanaf 2017

Is jouw website of webshop nog niet beveiligd met een SSL-certificaat? Dan is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen. Door de veiligheidswaarschuwing die Google Chrome vanaf 2017 geeft aan bezoekers van websites en webshops zónder een SSL-verbinding (HTTPS), maakt de kans erg groot dat de bezoekers je website direct weer verlaten.

Ronald van Dijk



Dit artikel is ook te vinden op LinkedIn.


Voorlichtingsvideo Alert Online


SSL, de beveiliging voor je website

Wat is SSL en wat doet het?

Hyperlinks in deze blog


Stel mij je vraag
Ik geef je graag goed advies

Ja, stuur mij automatisch inspirerende content






RvD Webhosting en Websites



De ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Tevreden klanten